Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Po romų iš vojažo Raseinių rajone žmonės pasigedo daiktų ir pinigų

dig

Liepos 9-ąją įvairiose Raseinių rajono vietose gyvenančios moterys sulaukė romų tautybės atstovių vizitų. Jos solidaus amžiaus rajono gyventojoms įkyriai siūlė įvairiausių prekių – patalynės, rankšluosčių, lovos užtiesalų ir t.t. Kol viena namo šeimininkei užkalbinėdavo dantis, kitos sugebėdavo apšvarinti namus ir pavogti pinigus bei daiktus. Tačiau šį romų nusikalstamą vojažą Raseinių rajone sustabdė drąsus 52 metų Žaiginio miestelio gyventojas.

Į jį liepos 9-osios popietę pagalbos kreipėsi 78 metų kaimynė. Moteris pasiguodė, kad ką tik į jos kiemą su prekėmis buvo užsukusios dvi romų tautybės tautybės moterys. Kai šeimininkė ką nors pirkti noro neparodė, viena atėjusiųjų pasiprašė leisti pasinaudoti tualetu, o kita vis demonstravo prekes, siekdama šeimininkės dėmesį sukoncentruoti į jas ir atitraukti nuo nuėjusios bendrininkės. Kai nieko nusipirkti neįkalbėjusios ateivės įsėdo į jų laukusį automobilį „Peugeot“ ir išvažiavo, moteris įėjo į namo vidų ir pamatė atvertą langą. Išeidama į kiemą, ji langus buvo palikusi užvertus. Sunerimusi moteris patikrino santaupų laikymo vietą ir pastebėjo, kad nebėra 560 eurų. Puolė pas kaimyną, o šis, paskambinęs į policiją, savo automobiliu nuvažiavo „Peugeot“ pasišalinimo kryptimi.

Po 10 minučių žaiginiškis ieškomą automobilį pamatė Raseinių r., Brecku k. Pas 82 metų šeimininkę į namus užėjusi romė jau reklamavo savo prekes, o kita ieškojo senolės santaupų. Vyras pareiškė, kad jos su savo bendrininkais yra demaskuotos ir tuoj čia bus policijos pareigūnai. Drąsiu savo elgesiu žaiginiškis užkirto kelią pasišalinti romams, kurie iš namo šeimininkės jau buvo nugvelbę 280 eurų. Atvykę pareigūnai sulaikytuosius nuvežė į areštinę. Pasirodo, tai buvo iš Vilkaviškio rajono atvykę gastrolieriai: 43, 29 ir 43 metų moterys bei 31-nerių vyras.

Sulaikomi įtariamieji bandė atsikratyti nusikalstamos veikos įkalčiais ir sodybos teritorijoje išmetė iš moterų pasisavintuosius pinigus. Apžiūrėdami įvykio vietą, pareigūnai rado pinigus ir dvi banko korteles, nepriklausančias nei vienai nukentėjusiajai. Paaiškėjo, kad romų ekipažas tą pačią dieną buvo apšvarinęs dar vieną Raseinių rajono gyventoją. Kad nebeturi banko mokėjimų kortelių, 66 metų Šiluvoje gyvenanti moteris pastebėjo tik tada, kai su ja susisiekė pareigūnai. Pasirodo ji liepos 9-osios rytą taip pat buvo sulaukusi romų vizito. Kartu su banko kortelėmis moteris pasigedo ir miegamojo kambario spintoje laikytų 55 eurų,

Tyrimo metu buvo nustatyta dar viena šių asmenų nusikalstama veika. Jie įtariami trimerio ir elektrinio pjūklo vagyste iš Katauskių kaimo sodybos. Joje liepos 9-osios rytą taip pat buvo apsilankę prekes siūlantys romai. Namo šeimininkė pirkti iš jų nepirko nieko. Na, o vakare po darbų namo sugrįžęs vyras pasigedo minėtų daiktų.

Įtariamieji buvo uždaryti į areštinę, vėliau, pareiškus įtarimus dėl vagysčių, paskirtos kardomosios priemonės, nesusijusios su laisvės atėmimu.

Policija įspėja gyventojus neįsileisti į namus romų tautybės ir kitų įtartinų asmenų, nesusivilioti jų siūlomomis pigiomis prekėmis, nepasiduoti įkalbinėjimams, niekam neteikti savo dokumentų, asmens duomenų, neduoti pinigų, o apie tokius apsilankymus pranešti skubiosios pagalbos tarnybų telefono numeriu 112.

Šiaulių apskrities VPK informacija