Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

20 metų nesportavusi vilnietė rado išeitį, kaip palikti tingią rutiną: prireikė 6 savaičių

Vilnietė Diana pastaruosius 20 metų dirba sėdimą darbą, o moderniame sporto klube nėra iš viso buvusi. Ji tokia ne viena – beveik 46 proc. Europos Sąjungos gyventojų niekada nesportavo. „Gal nuskambės juokingai, tačiau atėjus į salę man net buvo neaišku, kur čia pasidėti daiktus, o ką jau kalbėti apie įmantrius treniruoklius, apie kurių paskirtį galėjau tik spėlioti“, – sako 41 metų moteris.

Įveikti tokias baimes ir supažindinti su sporto pagrindais naujokams padeda Europos Komisijos pasiūlytas iššūkis Lietuvai – programa „Let‘s be #Active“, kurios metu per 6 savaites siekiama paruošti žmogų savarankiškai sportuoti, skatinama pamėgti patį sportavimo procesą. Ar tiek laiko pakanka bent sujudinti senus tingėjimo įpročius ir pajusti norą sportuoti? Dvi šios programos dalyvės – Diana ir Gintarė – sako „taip“, tačiau pripažįsta, kad pradžia nebūna lengva.

Sudomino kolegė

Diana dirba kelionių agentūroje, tačiau, priešingai nei leistų pagalvoti darbo vieta, ji juda itin mažai ir savo fizinį aktyvumą juokais vadina neigiamu.

„8 ir daugiau valandų sėdžiu prie kompiuterio ir vienintelis pajudėjimas – sukimasis buityje. Mano abu tėvai yra sportininkai ir sportą aš mėgau, žaidžiau krepšinį. Visgi baigusi mokslus ir sukūrusi šeimą, pradėjusi eiti į darbą, užsisukau rutinoje. Gimus vaikams išvis neliko laiko“, – dažnam tinkantį scenarijų nupasakojo pašnekovė.

Sulaukusi pasiūlymo sportuoti šioje programoje ji sako nebuvusi įtikinta, tačiau kai iš programos grįžo kolegė ir ėmė pasakoti, kaip viskas vyksta, moteris greit persigalvojo.

„Kadangi sveikatingumo klubas yra praktiškai mano namų kieme, nebeturėjau priežasčių atsisakyti. Galvojau, jei dabar nepasinaudosiu šia proga, vadinas, nesportuosiu niekada. – pripažįsta ji. – Labai patiko šios programos principas – įvadas pradedantiesiems. Kai 20 metų nesportuoji, tai, natūralu, ir moderniame sporto klube nesu buvus, čia pirmas kartas! Mus pradedančiuosius kone už rankos atvedė, parodė, priminė, kas yra kas“.

Per šešias savaites Diana sako supratusi, kas jai treniruotėse patinka, o kas ne.

„Labiausiai patiko treniruotės su kamuoliais ir TRX diržais. Aukšto intensyvumo kardio, zumba treniruotėms aš dar nebuvau pasiruošusi – supratau, kad ištvermės nėra, reikia laiko. Zumba man iš principo patiktų – choreografija, ritmas, tempas – bet fiziškai aš dar per silpna. Mums šias įvadines treniruotes sutrumpino – vietoj 50-ies buvo 20 minučių – tai po pilnos treniruotės mane reikėtų išnešti su neštuvais“, – juokauja ji.

Po 6 savaičių – motyvacijos bomba

„Šviežiai iškepta“ sportininkė džiaugėsi, kad trenerė buvo supratinga ir atsižvelgė į susirinkusiųjų lygį, treniruotę pritaikė pagal šių galimybes.

„Todėl man tai buvo įžanga, užkūrusi mane tolesniam sportui. Ramino ir tai, kad susirinko ir kiti pradedantieji – nereikėjo baimintis, kad aš čia vienintelė visko nežinau ir reikės sekioti kitiems iš paskos. Mūsų ir amžiaus grupė buvo pakankamai panaši, tai visos vienas kitas skatino, juokino ir didino motyvaciją. Nesitikėjau daug, o gavau visko su kaupu“, – tikina moteris.

Šiandien ji žada dėti visas pastangas, kad per šias 6 savaites „užkurta“ motyvacija nenublėstų.

„Mitybą jau stengiuosi ir taip reguliuoti, o dabar su sportu galėsiu pasiekti dar daugiau – moteriai atrodyti lieknai ir stangriai niekada nepakenks. Tiesa, aš į programą ėjau labiau dėl sveikatos priežasčių – stiprinti organizmą, širdį, bet jei sportuojant dar ir išvaizda gražės – tikrai nesustosiu. Didelių pokyčių dar nematau, nes per šį laiką mes pratinomės prie sporto, bandėme savo galimybes. Jeigu nenuleisiu rankų, pokyčiai, manau, jau šalia. Vieną koją jau įkėliau“, – optimistiškai reziumuoja ji.

Rekomenduoja išmėginti grupines treniruotes

Tuo metu 30–metė Gintarė nebuvo visiška naujokė. Mergina prie sveikatingumo klubo vykdomos programos nusprendė prisijungti turėdama vienintelį lūkestį – įveikti nuolatinį pasiteisinimą „sportuosiu nuo rytojaus“.

„Kol nepradedi, tol vis nukeli startą rytojui. Kai pagaliau nueini į salę, prisimeni, kaip gera sportuoti, vėl pamėgsti sportą. Nebuvau visiškai pradedančioji, bet programa vis vien labai patiko, naudos buvo. Gavau daug informacijos apie tai, ką darome, ir kodėl. Buvo įvairovės, ypač praktinės. Daugiausiai dalyvavau treniruotėse, kur reikėjo pajudėti, bet gavau žinių ir apie mitybą“, – pasakojo vilnietė.

Anksčiau sportuodama savarankiškai mergina salėje praleisdavo apie dvi valandas – atlikdavo kardio ir jėgos pratimus. Visgi dabar ji sako supratusi, kad nebūtina sportui skirti tiek daug laiko.

„Šios programos metu dalyvavau labai intensyvioje 30 minučių treniruotėje, po kurios kitą dieną jaučiau visus raumenis. Supratau, kad pasirinkus sau labiausiai tinkančią ir patinkančią treniruotę, sportas gali būti sistemingas ir netrukti dviejų valandų. Treniruotės buvo gana intensyvios, mačiau, kad kitoms moterims tekėjo prakaitas. Bet toks tikslas ir buvo – parodyti skirtingų lygių skirtingas treniruotes – salėje ar grupines – kad kiekvienas išsirinktų sau tinkančią“, – kalbėjo Gintarė.

Jos teigimu, sportą supa daug mitų – „bijau, nemokėsiu, negaliu“. Neretai vienas žmogus negeba jų įveikti ir prireikia nedidelio postūmio iš šalies.

„Manau, kad tokios treniruotės gali sugriauti barjerus, mitus, kad sporto salėse labai viskas sudėtinga ir ten juda tik liekni ir patyrę žmonės. Labai dažnas scenarijus – pavyzdžiui, mergina senokai metė sportą ar net niekada reguliariai nesportavo ir jai baisu ateiti į salę, nežinant, nuo ko čia pradėti. Todėl geriausia ateiti į grupinę treniruotę, kur treneriai atsižvelgia, kad salėje yra naujokas, jam reikia paderinti krūvį, padėti. Pati mačiau, kaip trenerės prieina, pataiso pozą, paaiškina. Taip ir turėtų vykti sportas“, – įsitikinusi ji.

Be to, grupinėse treniruotėse nelabai galima tinginiauti.

„Atėjęs į salę gali padirbėti prie kelių treniruoklių ir eiti namo, esą pasportavęs, niekas nieko nesakys. O treniruotėje nepasislėpsi – per gana trumpą laiką, vis pažiūrėdamas į greta sportuojančius, pasieki gerų rezultatų. Todėl po šios programos apsisprendžiau lankyti vieną iš grupinių treniruočių ir tik kartais nueiti į salę“, – žadėjo mergina.

Trenerė: startą nukeldavo baimė

Projekto „Let‘s be #Active“ esmė – į sportą pritraukti visiškai naujus, niekada nesportavusius žmones, neturintys jokios patirties ir netgi supratimo ką ir nuo ko pradėti. Kaip pastebi sveikatingumo klubo „Impuls“ vyr. treniruočių trenerė Ieva Juknytė, sportinės patirtys nuo amžiaus nepriklauso.

„Amžiaus buvo labai įvairus, grupėse buvo tiek 18–mečiai, tiek 40–45 metų amžiaus žmonės. Bendras vidurkis būtų 35–40 metai, o štai viename mieste apskritai susirinko tik vyresnio amžiaus grupė“, – pasakojo ji.

Naujokai atviravo prie programos prisijungę dėl sveikatinimo priežasčių, norėdami pagerinti savo fizinę būklę ar tiesiog daugiau judėti.

„O iki tol jie vis neišdrįsdavo pradėti ar bijodavo, jog darys kažką ne taip ir netinkamai. Darbas grupėse su treneriu, aiški šešių savaičių programa, noras tobulėti ir įsilieti į sporto pasaulį buvo didžiausia motyvacija ir paskata pradėti“, – pasakojo vyr. trenerė, pridurdama, kad visa treniruočių programa sudėta labai aiškiai ir nuosekliai, gausu teorinės ir praktinės žinios.

Baigiantis šešioms savaitėms tapo aišku, kad projektas išties pavyko.

„Kartais ir mėnesio pakanka, kad sportas taptų įpročiu ir be jo nebegalėtumėte gyventi. Kiekvienas susidėliojo prioritetus – kas jam/jai patinka, kas artima, kur nori lankytis ir kokia veikla užsiimti. Šešių savaičių tikrai pakako suformuoti sporto įpročiui. Ir tai rodo projekto rezultatai – žmonės įsiliejo, jie juda ir esame labai laimingi jog galėjom prie to prisidėti. Tiesa, čia sustoti nederėtų. Idealu sportuoti triskart per savaitę, nes tik taip palaikysime savo sveikatos būklę, fizinį pajėgumą bei darbingumą“, – reziumuodama patarė I. Juknytė.