Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Ką daryti įkandus uodui: 3 praktiniai patarimai

Vasaros malonumai atneša ir nemalonus pojūčius, o vienas iš jų – uodų įkandimai. Patinimas, paburkimas, niežėjimas, paraudimas ar net rimtos alerginės reakcijos – tai problemos, kurias sukelia uodų įgėlimai. Kaip natūraliai ir efektyviai kovoti su uodų įkandimais?

Manoma, kad iš 3000 pasaulyje žinomų uodų rūšių Lietuvoje gyvena 300. Žmogui pavojingiausios uodų patelės: būtent jos maitinasi ne tik gėlių nektaru, bet ir žmonių krauju. Įkandus uodui, žmogaus imunitetas reaguoja į uodų seilėse esantį baltymą. Būtent nuo organizmo imuninės sistemos priklauso ir reakcijos stiprumas: dalis žmonių po uodo įkandimo vos pasikaso įgeltą vietą, kitus gali varginti patinimas, stipri alerginė reakcija ar net pakilusi temperatūra.

Kasymasis, įgėlus uodui, geras ženklas – jis parodo, kad imuninė sistema funkcionuoja tinkamai. Tačiau jei kasomasi daug ir stipriai, kyla grėsmė pažeisti odą, užkrėsti įkandimo vietą ar net išprovokuoti kraujo užkrėtimą. 3 patarimai, norintiems išvengti nemalonių įkandimo padarinių:

1. Prevencija, prevencija ir dar kartą prevencija

Siekiant išvengti uodų įkandimų, vertėtų apgalvoti apsisaugojimo priemones. Langus ir duris nuo uodų galima apsaugoti specialiais tinkleliais, taip pat tamsiu paros metu, atidarius langą, reikėtų nejungti šviesos – vabzdžiai reaguoja į šviesą ir skrendą į ją. Uodus taip pat traukia tamsiai žalios spalvos audinys, tad vasarą, leidžiant laiką gamtoje, šios spalvos drabužių patariama vengti.

Daugelis apsaugai nuo uodų renkasi cheminius repelentus. „Tačiau naudojant sintetinius repelentus, reikia būti atsargiems. Esminis pavojus – sudėtyje esanti cheminė medžiaga DEET, galinti išprovokuoti dilgėlinę, odos pažeidimus, kvėpavimo takų sudirgimus, o kraštutiniais atvejais – ir vidaus organų pakenkimus“, – teigia biologas, ekologinio „Mėtos“ ūkio vadovas Mindaugas Vyskupaitis.

Pastebima, kad uodai nemėgsta česnakų, svogūnų ir gvazdikėlių kvapo. Todėl sveikatai pavojingas chemines apsaugos priemones galima pakeisti natūraliomis alternatyvomis. Iškylaudami įvairiose vietose padėkite nulupto česnako ar svogūno. Patariama deginti aromaterapines lempas su gvazdikėlių eteriniu aliejui arba šiuo aliejumi tiesiog patepti odą.

2. Po įkandimo: nuraminti ir skatinti atsinaujinimą

Kokias apsaugos priemones besirinktume, visiškai apsisaugoti nuo uodų įkandimų nepavyks. Svarbiausia įkandus uodui – dezinfekuoti įkandimo vietą, kad į ją neįneštume užkrato, žaizdelė nesupūliuotų ir nesiplėstų. Taip pat svarbu nuraminti odą ir naudoti priemones, skatinančias odos gijimą bei atsinaujinimą.

„Pabrėžčiau tris natūralias medžiagas: mėtų eterinį aliejų, pušų eterinį aliejų ir beržų ekstraktus, kurie pasižymi dezinfekuojančiomis ir odą raminančiomis savybėmis. Šių preparatų naudojimas po įgėlimų efektyviai malšina nemalonius padarinius: paburkimą, sudirgimą, niežulį“,- teigia M. Vyskupaitis.

Mėtų eterinio aliejaus sudėtyje esantis mentolis pasižymi išskirtiniu šaldančiu ir raminančiu pobūdžiu. Jis taip pat mažina skausmą, todėl užtepus mentolio ant įkandimo vietos sumažėja niežėjimas ir perštėjimas. Pušų eterinis aliejus turi antiseptinių, antimikrobinių, priešuždegiminių savybių, tepama pušų eteriniu aliejumi oda tampa minkšta ir elastinga. Preparatai, kurių sudėtyje yra beržų ekstrakto, sutraukia, valo, dezinfekuoja odą. Kaip tik šių trijų elementų pagrindu „Mėtos“ ūkyje pagamintas pirmasis ekologiškas teptukas nuo vabzdžių įkandimų, spuogelių, įbrėžimų. Lietuvišką gaminį ūkio įkūrėjai vadina „Beržo bučiniais“.

Ką daryti įkandus uodui: 3 praktiniai patarimai

Nuo seno žinoma, kad uodus dėl sudėtyje esančios pieno rūgšties itin traukia žmogaus prakaito kvapas. Todėl atbaidyti šiuos vabzdžius padės paprasčiausias švaros ir higienos palaikymas. Ne ką mažiau patrauklus uodams ir alaus kvapas. Kraujasiurbius taip pat vilioja saldūs kvepalų ir kitų kūno priežiūros priemonių kvapai – saldūs kvapai uodams primena gėlių nektarą. Todėl šių kvapų šiltuoju sezonu reikėtų vengti.

Jei, sugėlus uodams, po ranka neturite jokių priemonių, puikia pirmąja pagalba gali tapti šalto vandens kompresai. Ant įkandimo vietų uždėjus šalto vandens kompresą, oda kuriam laikui bus nuraminta, o niežėjimas, tinimas ir paburkimas sumažės.

Mindaugas Vyskupaitis