Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Patarimai įsirengiantiems žaidimų kambarį

 

stalo-tenisasTokius žaidimus, kaip stalo tenisas, biliardas ar stalo futbolas daugeliui teko žaisti ne kartą. Tik greičiausiai, ne savo pačių namuose, bet kur nors biliardinėje, pas draugus,ar specialiose ir tam skirtose patalpose. Visgi, pastaruoju metu populiarėjant aktyviam laisvalaikiui, stalo tenisas, futbolas ar biliardas vis labiau randa savo vietą ir namuose. Specialistų teigimu, tam įtakos turi daug kas – mada, laikui nepavaldi ir nesenstanti pramoga ar netgi situacija nekilnojamo turto rinkoje. Tiems, kurie jau pasiryžo savo patalpose įsirengti žaidimų kambarį, parduotuvės „Žaidimų stalai“ žaidimų ekspertas Julius Baltrėnas pataria įvertinti keletą svarbių aspektų.

Svarbiausia – tinkamas kambario plotas

Prieš įsirengiant žaidimų kambarį, pirmiausia reikėtų gerai pagalvoti: ką jūs mėgstate žaisti, kaip laisvalaikį leidžia jūsų vaikai arba — kaip užimsite pasisvečiuoti užsukusius draugus. Vietą žaidimų kambariui būtų idealu suplanuoti jau prieš pradedant statytis namą ar perkant butą. Taip bus išvengiama stalų dydžių apribojimų. Tačiau dažniausiai žmonės gerokai vėliau, nei įsikuria naujuose savo namuose, sugalvoja mažai naudojamą ir pakankamai erdvią namų vietą paversti laisvalaikio kambariu ir pastatyti vieną ar kelis žaidimų stalus. Kai apsisprendžiama, kas stovės – biliardas, tenisas ar stalo futbolas, galima planuoti, kur ir kaip įsirengsite pačią laisvalaikio zoną, nes kiekvienam žaidimo stalui reikalingi tam tikri patalpos dydžiai.

Reikalavimai žaidimų kambariui namuose yra gana paprasti. Svarbiausia – turėti pakankamai vietos, kad būtų galima apeiti aplink stalą. Biliardo stalas iš visų žaidimų stalų sunaudoja daugiausiai vietos, tad jam reikėtų bent 4 x 5 m (apie 20 kv/m) patalpos. Į šį plotą telpa vienas populiariausių dydžių – 8 pėdų, t. y. 2,45 m x 1,45 m biliardo stalas. Reikia atkreipti dėmesį, kad nuo stalo išorinių matmenų (ne nuo žaidimų aikštelės) iki sienos arba artimiausios kliūties būtų bent 1,5 m atstumas. Baldai, esantys tame pačiame kambaryje žaidimui netrukdo, jei jų aukštis yra iki 1,1 m. Taigi prieš perkant biliardo, stalo teniso ar futbolo stalą į tą pačią patalpą reikia gerai paskaičiuoti, ar užtenka erdvės. Būna, kad atstumai yra per maži norimo dydžio stalui pasistatyti, tada yra kitas paprastas sprendimas – turėti komplektacijoje trumpąją lazdą (apie 1, 2 m), kuri „sutaupo“ maždaug po 25 cm iš kiekvienos stalo pusės. Vadinasi patalpa gali būti net 50 cm mažesnė iš ilgio ir pločio. Taip mažesnėje patalpoje įmanoma pasistatyti didesnį biliardo stalą. Nes kuo didesnis stalas, tuo įdomesnis ir įvairesnis žaidimas, ilgiau trunkanti pati žaidimo partija.

Kalbant apie stalo futbolą, daugiausia vietos reikia iš tų pusių, kuriose yra strypai, todėl čia patariama palikti 1, – 1,5 m atstumą nuo strypų pradžios (paprasčiau tariant, bent pusantro metro nuo stalo briaunos). O štai stalo tenisas reikalauja ko ne viso garažo. Nors suskleistas stalo teniso stalas gali sutilpti ir kampe, bet išskleidus jį reikėtų turėti bent 2,74 x 1,5 m ploto. Stalo tenisas – judrus žaidimas, tad jam reikalingas papildomas bent 1,5 – 2 m praėjimas tose vietose, kur yra kamuoliuko atmušimo zona, šonuose pakanka ir metro. Suskaičiuoti nesunku: stalo teniso stalas kambaryje užima 5 x 2,5 m erdvės žaidimo metu.

Tiems, kurie nori patalpoje kombinuoti kelis ar visus žaidimus, svarbu apskaičiuoti, kad nuo stalo iki sienos būtų bent 1,5 m. Atstumai tarp stalų gali būti ir kur kas mažesni, su lazda užsimojama tam tikru kampu, o daiktai esantys žemiau 1,10 m – netrukdo.

Tinkamas apšvietimas ir dėmesys grindų  dangai

Planuojant žaidimų kambarį, būtina tinkamai parinkti apšvietimą. Tai ypač svarbu biliardui, kuris reikalauja tikslumo ir taiklumo. Jei kitiems žaidimams užtenka bendro apšvietimo, tai biliardo atveju šviesa turėtų koncentruotis į žaidimo aikštelę. Pernelyg ryškus foninis apšvietimas sudaro įvairius šešėlius, krentančius ant biliardo aikštelės, nuo borto sienelių ir nuo pačių žaidėjų. Tai blaško žaidimą ir klaidina. Jeigu žmogus nori žaisti profesionaliai, kaip biliardinėje, virš biliardo stalo, maždaug 80 cm aukštyje nuo žaidimo aikštelės, turėtų būti pakabintas atitinkamo dydžio šviestuvas. Namuose kuriant biliardinę, visas kitas fonines šviesas planuoti taip, kad esant reikalui būtų galima prislopinti ir valdyti atskirai nuo biliardo apšvietimo.

Kitas svarbus dalykas – žaidimų kambario danga. Geriausias pasirinkimas yra specialiai pritaikyta sportinė arba kiliminė danga, kuri neslysta, puikiai sugeria triukšmą ir drėgmę. Ji padeda išvengti nepageidaujamo triukšmo, aido, sumažina tikimybę gauti traumą paslydus ir pargriuvus, yra estetiška ir jauki.  Tačiau dažniausiai pasitaiko, kad žaidimams pasirinktos patalpos grindys taupymo ir praktiniais tikslais būna išklotos keramikinėmis plytelėmis – tai nėra tinkama danga žaidimų kambariui. Žaidžiant biliardą rutuliai neretai išlekia už borto, ypač naudojant stiprius, užsuktus smūgius. Nukritęs ant plytelių biliardo rutulys gali būti pažeistas: apibraižytas, nuskeltas ir pan. Kitas aspektas – triukšmas. Garsas ir jį sekantis aidas nukritusio ir šokinėjančio rutulio yra didžiulis. Todėl patariama pasitiesti nors ir pigiausią kiliminę dangą tam, kad smūgių garsas būtų sugertas. Medinės grindys, kaip ir keraminės, nėra tinkamos ne tik dėl gero garso laidumo, bet dar ir dėl to, kad sukibimas su kojų paviršiumi yra gerokai prastesnis. Kiliminė ar sportinė danga ypač svarbi žaidžiant stalo tenisą, kadangi reikalingas ypač didelis sukibimas su žeme. Negalima pamiršti, kad ant plytelių nukritę prakaito lašai aktyvaus žaidimo metu sukelia riziką paslysti, išsisukti koją, kitaip tariant, patirti traumą. Nuo to galima apsisaugoti, patalpoje išklojant kiliminę ar sportinę dangą. Stalo futbolas yra triukšmingiausias iš čia paminėtų žaidimų, tad kiliminė danga šiuo atveju ne tik sukuria komforto jausmą prie jo stovint, bet ir sugeria garsą (ypač jei vienu metu visus strypus suka 4 žaidėjai).

Populiarumas ir kaina

Biliardas, stalo tenisas, futbolas yra labai populiarūs žaidimai, visgi lyderio pozicijas užima stalo tenisas. Tai – unikalus žaidimas ir sporto šaka, kurią gali praktikuoti visi. Vaikams šis žaidimas rekomenduojamas dėl reakcijos ir koordinacijos lavinimo. Be to kamuoliuko gainiojimas po stalą jiems suteikia labai daug teigiamų emocijų, kurios trunka ne 10 minučių. Bet visų pirma tai yra puikus sportas – po kelių setų žmonės būna gerokai sukaitę nuo lakstymo. Kitas dalykas, dėl ko stalo tenisas yra labai populiarus, tai yra maža investicija. Maždaug 150 eurų pakanka, norint į savo namus nusipirkti standartinių išmatavimų kokybišką, patogų ir sulankstomą stalo teniso stalą su ratukais, pagamintą Europoje ar kitose šalyse, kuris tinkamai eksploatuojamas tarnaus ilgus metus. Kur kas brangesni yra biliardo stalai: tvirtas ir kokybiškas, išardomas biliardo stalas, su akmens plokšte kainuoja nuo 800-900 eurų. Tad pataupius stalo teniso stalas yra įperkamas daugumai žmonių. Jeigu neketinate žaidimo žaisti profesionaliai ir į tai žiūrite kaip į laisvalaikio pramogą, nebūtina rinktis brangių aksesuarų. Aišku, jei siekiate treniruotis, vien teniso raketės per pusę metų jums gali kainuoti daugiau negu pats stalas. Stalo futbolas, kaip ir biliardas, – tai kompanijos žaidimas. Vienu metu prie stalo 4 žmonės. Kainos atžvilgiu stalo futbolo stalai yra kiek brangesni negu stalo teniso, nuo 200 Eur (čia turima omenyje suaugusių stalai, nes vaikiškų stalo futbolo stalų kainos mažesnės). Pagal populiarumą šiuos visus žaidimus būtų galima išrikiuoti taip: stalo tenisas, biliardas ir stalo futbolas.

Šiuo metu masiškai biliardo stalus gamina Rytų Azijos valstybės. Iš čia atkeliavę produktai ne visada pasižymi kokybe, tad svarbu rinktis atsakingai. Tokie stalai paprastai kainuoja kelis šimtus eurų – maždaug nuo 200 iki 400 eurų. Tokie stalai tinka tiems, kas kelis kartus į mėnesį nori aktyviai praleisti laisvalaikį ir nesigilina į žaidimo subtilybes. Ekonominiuose staluose naudojamos ir ekonominės medžiagos: stalo korpusas, kojos, bortai, rėmas yra gaminami iš medžio drožlių plokštės (MDF), kitų pigesnių medžiagų, stalo paviršiaus yra dengiamas nebrangia PVC plėvele. Renkantis pigų biliardo stalą, nereikia tikėtis stebuklų: jei gaminys pigus, reikia pasidomėti, kodėl jis pigus ir kokia yra jo sandara. Paprastai geras biliardo stalas kainuoja bent nuo 800 iki 1000 eurų. Kai sakome geras, svarbiausia ką turime mintyje yra tai, kad jis yra išardomas iki smulkių detalių ir gali būti remontuojamas. Pigūs iš MDF pagaminti biliardo stalai dažniausiai yra kaip galutinis gaminys pagaminti gamykloje ir suklijuoti į vieną visumą. Sugadinus ar sudėvėjus tokio stalo medžiagą nelieka nieko kito kaip išmesti stalą ir pirkti naują.

Taigi nusprendusiems pirkti normalų stalo teniso stalą, reikėtų turėti apie 150 eurų (patys brangiausi kainuoja apie 600 eurų ir kiek daugiau), stalo futbolo stalą – apie 200-600 eurų, jei vienkartį biliardo stalą — užteks ir 350-400 eurų, o jei  pasiruošite investuoti į kokybišką biliardo stalą, tada reikės atseikėti 800-900. Jei norėsite išskirtinio, unikalaus dizaino, futuristinio stiliaus biliardo stalo, pagaminto iš ypatingai aukštos kokybės medžiagų –  toks gali atsieiti ir apie 2000 – 3000 ar net daugiau eurų.

Stalų kokybė

Rinkoje šiuo metu yra labai didelis žaidimų stalų pasirinkimas, tad išsirinkti kokybišką stalo teniso, futbolo ar biliardo stalą gali būti išties sunku. Anksčiau, deficito laikais, būdavo tiktai žali teniso stalai ir vienas – du jų modeliai. Dabar pasiūla yra didžiulė. Tam, kad pasirinkti būtų lengviau, reikėtų žinoti keletą aspektų, kurie padėtų pasirinkti. Visų pirma turite žinoti, spalva įtakos greičiui neturi. Nesvarbu, kokį pasirinksite, ar mėlyną, ar žalią, ar pilką stalą, kiekvienu iš jų bus galima žaisti taip pat gerai. Atkreipkite dėmesį į tai, kur žaisite. Jei tai yra vidaus stalas, didelio skirtumo tikrai nėra, mėlyni populiaresni Vakarų Europoje, taip pat naudojami turnyruose, žalia labiau patinka klasikos mėgėjams. Žaidžiant lauke, ypač šiltuoju metų periodu, rekomenduojame rinktis mėlynos arba pilkos spalvos plokštę – jos suteikia geresnį kontrastą su aplinka, vadinasi geresnį žaidimo matomumą ir kamuoliuko kontrolę. Pilka spalva šiuo metu yra madinga naujiena. Ji gerai sugeria saulės šviesą, vadinasi mažiau akina žaidimo metu, gražiai atrodo erdvėje. Lauko stalo teniso stalų plokštės dar būna papildomai apdorotos specialiomis medžiagomis, sugeriančiomis saulės šviesą. Vidaus stalams svarbu žaidimų aikštelės storis. Internete panaršius galima atrasti konkrečių parametrų, kaip atšoka kamuoliukas nuo vienos ar kitos plokštės, tačiau bendra taisyklė yra tokia: kuo storesnė plokštė, tuo geresnis yra kamuoliuko atšokimas. Tai geriausiai žino stalo tenisą išmanantys žaidėjai. Mėgėjams užtenka 16, 19 mm plokštės, norintys priartėti prie turnyrinio žaidimo, turėtų rinktis teniso stalą su 22 ar 25 mm storio plokšte. Kalbant apie lauko sąlygomis skirtus teniso stalus, jų plokštės gaminamos iš melamino, kurio storis sieka nuo 4 iki 7 ar net 9 mm storio. Melaminas yra gerokai kietesnis nei MDF, todėl vienodam kamuoliuko atšokimui lyginant su MDF, melamino plokštė gali būti plonesnė. Šios plokštės storis, kaip ir MDF atveju, daro didžiausią įtaka teniso stalo kainai, kuo plokštė storesnė, tuo stalas masyvėja, jam reikia vis stambesnės rėmo konstrukcijos, tuo stalas tampa brangesnis. Dar vienas didžiulis lauko stalų privalumas – universalumas. Ant tokio stalo galima žaisti tiek lauke, tiek viduje. Jie yra atsparūs bet kokioms oro sąlygoms – nebijo drėgmės, vandens, šalčio ar sniego, šilumos, saulės šviesos, paviršius itin kietas todėl nebijo raketės smūgių, neskilinėja ir netrupa per ilgus naudojimo metus.

Stalo futbolo stalai skirstomi į vaikiškus — iki 1,2 m ilgio, ir suaugusių —  iki 1,4 m ilgio. Kalbant apie suaugusiems skirtus stalus, reikia atkreipti dėmesį, iš ko stalas pagamintas ir kuo padengtas. Pigūs stalai yra gaminami iš MDF plokščių padengtų PVC plėvele. Tvirtesni ir daugiau kainuojantys stalai gaminami iš faneros, kuri būna laminuota melaminu. Kitas svarbus dalykas yra strypai, jų storis bei žaidimų aikštelės medžiagos. Aukštesnės kainos kategorijos futbolo stalai gaminami su šlifuoto grūdinto stiklo aikštelėmis. Ant tokio stalo galima tikėtis universalesnio žaidimo ir jį tobulinti. Stalo masė irgi turi įtaką žaidimui. Kuo jis sunkesnis, tuo stabilesnis žaidimo metu, todėl nesukuria įvarčių iš judesio (užkliudžius ar supurčius stalą).  Stalo futbolo stalai gali būti su ištisiniais (arba kitaip vientisais) ir teleskopiniais strypais. Teleskopiniai strypai neišsikiša pro korpusą kitoje pusėje, todėl tam tikra prasme yra saugesni ypač jei žaidimo metu netoliese sukiojasi maži vaikai. Tuo tarpu ištisiniai strypai paprastai yra tvirtesni ir atsparesni didelėms apkrovoms. Rekomenduojama rinktis stalą su teleskopiniais strypais namams arba tose vietose kur yra mažamečiai vaikai, tuo tarpu vietose su didesne apkrova rekomenduojame ištisinius.

Visada pasidomėkite, kokios medžiagos naudojamos. Pavyzdžiui, tikro biliardo stalo požymis – akmens plokštės. Jos suteikia galimybę kamuoliui judėti tiesiai ir nenukrypti nuo mušimo trajektorijos. Ant medienos plokštės po tam tikro laiko atsiranda mikro išgaubimų dėl ko kamuolys gali nusisukti nuo mušimo trajektorijos. Tai nėra brokas, tai – medis, kuris natūraliai turi tendenciją iškrypti. Taip pat svarbu stalo žaidimo aikštelės medžiaga bei aksesuarai – rutuliai, lazdos, tai lemia žaidimo kokybę (bet ne stalo). Taigi, viskas priklauso nuo pirkėjo poreikių ir finansinių galimybių. Pigiausias pasirinkimas nebūtinai reiškia, kad gavote prasčiausią  žaidimo kokybę, tačiau stebuklai nutinka retai.

Surenkamų vietoje stalų pranašumas

Visi aukštos kokybės žaidimai būna pateikiami išardyti: sudėti į atskiras dėžes, detalėmis. Tie žaidimai, kurie jau iš karto paruošiami gamykloje, yra labiau monolitiniai, suklijuoti į vientisą gaminį. Juos sunku transportuoti, nunešti į palėpę ar rūsį. Dažnai žmonės net nežino, kad geresni žaidimai yra išardomi.

Transportavimo klausimas labai svarbus kalbant apie biliardą. Tikri biliardo stalai yra gaminami su akmens plokštėmis, kurios paprastai būna iš trijų – penkių dalių. Išardytas stalas gali būti nešamas per įvairias duris į tolimiausias ir aukščiausiai esančias patalpas. Nors plokštės yra sunkios, jas tenka nešti keliems žmonėms, bet jos labai kompaktiškos. Tuo tarpu visos kitos detalės, tiek rėmas, tiek bortai, yra atskiri, todėl nėra svarbu kur norite pasistatyti biliardo stalą. Dar vienas dažnai pasitaikantis klientų klausimas yra susijęs su laiptų turėklais – ar juos montuoti po to kai bus sunešami žaidimai, ar juos išmontuoti prieš nešant žaidimus, jei patalpos jau senai įrengtos? Tai visiškai neturi reikšmės jei perkate išardomą žaidimų stalą.

Nuo naudotų iki daugiafunkcinių

Skelbimų portaluose galima rasti naudotų stalo teniso, futbolo ar biliardų stalų. Nieko bloga pirkti naudotą, jei stalas buvo gamintas iš aukštos kokybės medžiagų, išsaugojo savo vertę, kodėl gi nesutaupius ir neįsigijus naudoto stalo? Jei žmogus išmano apie stalų medžiagas, kokybę, jis gali išsirinkti ir ypač kokybišką, gerą stalą. Aksesuarus visuomet galima nusipirkti naujus.

Perkant naudotą žaidimų stalą svarbūs keletas aspektų, pirmiausia transportavimas. Tikram ir kokybiškam biliardo stalui pervežti į kitą vietą reikia ypač daug sąnaudų ir laiko: atvykimas, išardymas, pakavimas, nunešimas, pakrovimas, pervežimas, iškrovimas, užnešimas ir galiausiai surinkimas. Tai ilgas, kruopštaus planavimo ir lėšų reikalaujantis dalykas, galinti kainuoti nuo 100 iki 300 eur, jei pervežimas yra toli ir stalas didelių gabaritų. Kitas itin svarbus dalykas, stalo nusidėvėjimas. Futbolo ir teniso stalo atveju dėvisi tik paviršius ir tai yra akivaizdu. Biliardo stalo atveju dėvisi medžiaga ir bortų gumos, kurių būklę galima nustatyti tik pačiupinėjus bortą ranka. Nusipirkus biliardo stalą su jau praktiškai sudėvėta medžiaga ir pasenusia bortų guma, papildoma 200-300 eur investicija yra neišvengiama. Tuomet kyla natūralus klausimas, gal geriau nusipirkti visiškai naują už trečdaliu didesnę kainą?

Labiau vertinantys daiktų daugiafunkciškumą ar tiesiog neturintys namuose atskiros vietos, gali rinktis biliardo stalą trys viename: biliardo – pietų – darbo stalas. Tai žemesnis nei įprastai biliardo stalas, ant kurio galima dirbti ar pietauti. Tokių stalų dizainas yra itin modernus ir lakoniškas, atrodo kaip tikras pietų – darbo stalas o nuėmus stalviršį, galima žaisti biliardą. Pietaujant stalo aukštis atitinka pietų stalo standartinį aukštį: 70 – 74 cm. Norint žaisti biliardą, kojų lygmens pagalba arba sumontuotų kojų viduje dujinių amortizatorių pagalba, stalą galima nesunkiai pakelti iki 80 cm aukščio.

Pabaigoje verta pridurti, jog net ir retai naudojamiems žaidimų stalams reikalinga minimali priežiūra. Stalus reikėtų apsaugoti nuo naminių gyvūnų, ypač kačių, mat jos mėgsta pasigaląsti nagus į biliardo stalų paviršių. Jei jie stovi nenaudojami, patariama juos uždengti specialiu uždangalu nuo dulkių ir blukinančios saulės šviesos. Esant poreikiui, galima įsigyti ir specialius valiklius, kurie atnaujina medžiagą, grąžina spalvos ryškumą, išvalo dulkes, įvairaus tipo dėmes, kreidą ir pan.

Teniso stalą taip pat reikėtų uždengti specialiu uždangalu, kuris apsaugos nuo besikaupiančių dulkių ir nešvarumų, kurie turi neigiamos įtakos stalo teniso kamuoliuko atšokimui, ypač, jei teniso stalą laikote garaže, rūsyje ar lauke.