Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

„Žalioji mūsų vasara“ sukvietė aktyviausius jaunuosius miško bičiulius

JMBJaunųjų miško bičiulių sambūris vienija moksleivius, besidominčius gamta, miškininkyste, miškininko profesija, padedančius miškininkams ir privačių miškų savininkams prižiūrėti miškus, saugoti jų augaliją ir gyvūniją, pažinti miško vystymosi principus. Šį kartą aktyviausieji jaunieji miško bičiuliai savo idėjas plėtojo Baltijos pajūryje.

Ankstų birželio 28-osios rytą mes, Panevėžio rajono JMB būrelio „Eiguliukai“ ir „Gamtos bičiuliai“ trys nariai, Panevėžio miškų urėdijos autobusiuku pajudėjome link pajūrio į Karklę, kur birželio 28 – liepos 4 dienomis vyko Jaunųjų miško bičiulių sambūrio stovykla.

Nemokamai pailsėti šioje stovykloje turėjome galimybę todėl, kad Panevėžio rajono Paliūniškio pagrindinės mokyklos JMB būrelio „Gamtos bičiuliai“ narys Vainius buvo vienas iš prizininkų konkurse „Kai miškas pavasariu kvepia…”, Miežiškių pagrindinės mokyklos JMB „Eiguliukai“ narys Valentinas prizininkas konkurse „Žiemos žvėrelių puota“, taip pat miežiškiečiai yra vieni aktyviausių jaunųjų miško bičiulių Lietuvoje, Aplinkos ministerijos konkurse „Miško draugas“ laimėjo ketvirtą vietą, todėl vienas narys gavo nemokamą kelionę į vasaros stovyklą.

Atvykę supratome, kad nuobodu tikrai nebus. Su visomis kuprinėmis ir lagaminais pradėjome krikštijimo procesą. Ėjome smėliu, sutikome vadovus. Vienas iš jų sėdėjo medyje ir kiekvienas priėjęs gaudavo šmaikščią pravardę. Taip tapome pilnaverčiais „Mūsų žalioji vasara“ stovyklos dalyviais!

Pirmoji diena pralėkė tikrai greitai, suskirstėme į būrius (pagal amžiaus grupes) įsikūrėm nameliuose, susipažinom su vadovais ir gavom užduotį sukurti savo komandos prisistatymą, vėliavą, šūkį. Būriams prisistačius ir susipažinus, kiekvienam stovyklos dalyviui buvo įteiktos Jaunųjų miško bičiulių kepurėlės bei marškinėliai. Taip gražiai pasipuošę visi žalieji stovyklos dalyviai buvo pakviesti bendrai nuotraukai prie jūros.

Kitas dienas veiklos irgi tikrai netrūko. Išklausėme paskaitas: ,,Miško paukščiai“, ,,Sugyvenimas su gamta“, „Žalieji viešieji ryšiai“. Paskaitas vedė puikūs specialistai. Aplankėme Pajūrio regioninio parko informacinį centrą ir Žemaitijos nacionalinį parką.

Buvo rengiamas proto mūšis „Miško išminties olimpiada“, kurioje buvo įvairių klausimų ir užduočių. Teko atnešti tam tikro medžio lapą, atspėti gyvūną, atsakyti į klausimus. Taip pat rungėmės ir sporto varžybose: vyko tinklinio ir virvės traukimo varžybos.

Daugiausia ovacijų bei plojimų sulaukė talentų vakaras, kuriame stovyklautojai demonstravo savo talentus – dainavo, šoko, grojo įvairiais instrumentais, rodė akrobatinius numerius, skaitė savo sukurtas eiles.

Didžiulį įspūdį paliko naktinis žygis, kurio metu turėjome rasti pavogtą vėliavą, bei vykdyti įvairias užduotis: įveikėme labirintą susikibę rankomis, bet netardami nei žodžio, sukūrėme eilėraštį su duotais žodžiais ir jį pasakėme kartu, pripylėme butelį jūros vandens, nenaudodami jokias priemonės, išskyrus savo kūną. Sunkumų sukėlė užduotis, kai reikėjo atkasti savo vėliavą, nes nežinojome, kurioje tiksliai vietoje ji yra, bet mes tai sugebėjome!

Kiekvienos dienos pabaigoje vyko aptarimas: kas patiko, ko trūko, kaip sekėsi ir kaip jauteisi. Kiekvieną vakarą taip pat šokome diskotekoje.

Pasibaigus stovyklai buvo liūdna su visais išsiskirti, palikti naujus draugus ir tokį šaunų kolektyvą, bet tikimės, kad kitąmet vėl susitiksim. Norėtume pasakyti didelį „AČIŪ“ visiems stovyklos „Mūsų žalioji vasara“ vadovams, organizatoriams, būrelio vadovams, VĮ Panevėžio miškų urėdijai ir stovyklautojams už šypsenas, supratimą, palaikymą ir nuostabią nuotaiką. Susitiksime kitais metais!

Panevėžio rajono Paliūniškio pagrindinės mokyklos JMB „Gamtos bičiuliai“ narys Vainius Sarapas, Miežiškių pagrindinės mokyklos JMB „Eiguliukai“ nariai Urtė Dapkevičiūtė, Valentinas Gribauskas