Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Už komunalinių atliekų išvežimą bus skaičiuojamos pagal naujas taisykles

siukslines-konteineriaiVyriausybė patvirtino Aplinkos ministerijos parengtas Rinkliavų ar kitų įmokų už komunalinių atliekų tvarkymą taisykles, kuriomis savivaldybės turi vadovautis rengdamos mokesčių už komunalinių atliekų tvarkymą apskaičiavimo metodikas. Iki 2016 m. pabaigos savivaldybės turi pasiskaičiuoti naujas rinkliavas ir jas pradėti taikyti nuo 2017 m. sausio 1 d.

Šiose taisyklėse atskleidžiamos sąnaudų grupės, kurios turi būti įtraukiamos į paslaugų gyventojams kainas – tai administravimo, atliekų surinkimo, atskyrimo, šalinimo sąvartynuose, taip pat mokesčiai už sąvartynuose šalinamas atliekas.

Gyventojams į rinkliavų dydžius negalės būti įskaičiuojamos išrūšiuotų ir bešeimininkių atliekų tvarkymo sąnaudos. Lietuvoje nuo 2013 m. galioja gamintojo atsakomybės principas, kuris reiškia, kad gamintojai ir importuotojai atsakingi už visų gaminių ir pakuočių atliekų surinkimo, tvarkymo ir finansavimo organizavimą. Bendradarbiaudamos su savivaldybėmis, gamintojų ir importuotojų interesus atstovaujančios organizacijos turi padengti gaminių ir pakuočių tvarkymo sąnaudas, kad gyventojams nereikėtų mokėti dukart. Bešeimininkių atliekų tvarkymas – Atliekų tvarkymo įstatyme savivaldybėms deleguota funkcija. Kasmet savivaldybės, atsiskaitydamos už bešeimininkių atliekų tvarkymą, nurodo, koks kiekis jų susidaro kiekvienoje savivaldybėje. Šių atliekų tvarkymas finansuojamas iš savivaldybės specialiųjų aplinkos apsaugos rėmimo programų.

Nuo kitų metų pradžios gyventojams turės būti taikoma dvinarė rinkliava ar kita įmoka, kurią sudaro pastovioji dalis, nepriklausanti nuo atliekų kiekio (infrastruktūros išlaikymo, administracinės sąnaudos, nusidėvėjimo kaštai) ir kintamoji dalis, kuri priklauso nuo to, ar teikiama atliekų tvarkymo paslauga: surinkimas, vežimas, naudojimas, šalinimas, priežiūra, stebėsena. Kintamoji paslaugos dalis galės būti nemokama, jeigu gyventojas deklaruos, kad tam tikrą laiką nesinaudoja nekilnojamuoju turtu. Nutarime nustatoma, kad gyventojai gali būti skirstomi į kategorijas, priklausomai nuo nekilnojamojo turto rūšies (daugiabučiai, individualūs namai, garažų, sodų bendrijos). Šių kategorijų aptarnavimui susidaro skirtingos sąnaudos, skiriasi paslaugos teikimo principai, todėl savivaldybės gali nustatyti skirtingas paslaugos kainas.

Aplinkos ministerija, bendradarbiaudama su Lietuvos savivaldybių asociacija, numato konsultuoti savivaldybes dėl naujų taisyklių įgyvendinimo ir dvinarių kainų už komunalinių atliekų tvarkymą apskaičiavimo. Artimiausiu metu ketinama vykti į Telšių regioną ir Joniškio savivaldybę, kur bus diskutuojama dėl naujųjų rinkliavų už komunalines atliekas taikymo ir ES paramos komunalinių atliekų infrastruktūros plėtrai ir modernizavimui skyrimo.

Simona Liaudanskytė
Ministro patarėja viešųjų ryšių klausimais
LR Aplinkos ministerija