Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Brigados „Geležinis Vilkas” kariai planuos gynybos operacijas Kauno mieste ir jo apylinkėse

kariu-pratybosRugsėjo 14-18 dienomis Gaižiūnų poligone, Rukloje (Jonavos r.) ir Kauno mieste vyks Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas” rengiamos lauko taktinės pratybos „Sąveika 2015 II”. Jose dalyvaus per 2 tūkst. karių iš MPB „Geležinis Vilkas” ir kitų Lietuvos kariuomenės vienetų.

Pratybų metu bus patikrintas MPB „Geležinis Vilkas” ir Ruklos įgulos karinių vienetų gebėjimas vykdyti bendrus veiksmus, įvedus aukštesnį nei įprastinis budrumo lygį. Per pratybas iš nuolatinės dislokacijos vietos į galimus susitelkimo ir operacijų rajonus bus perdislokuoti MPB ,,Geležinis Vilkas” vienetų štabai. Mokymuose taip pat treniruosis batalionų štabai, MPB „Geležinis Vilkas” kuopų valdymo grupės tobulins operacijų valdymą apgyvendintoje vietovėje.

Pratybų pirmajame etape dalyvaus apie 1,8 tūkst. karių, antrajame – apie 400 karių.

„Šių pratybų pagrindinis tikslas – patikrinti Ruklos įgulos vienetų gebėjimą vykdyti tarpusavio sąveikos planuose numatytus veiksmus ir treniruoti MPB „Geležinis Vilkas” batalionų vadus, jų štabus, kuopų valdymo grupes planuoti, pasiruošti ir vykdyti gynybos operacijas apgyvendintoje teritorijoje. Jų metu sieksime nustatyti galimas problemas ir būtinas priemones trūkumams pašalinti”, – sako MPB „Geležinis Vilkas” vadas pulkininkas Raimundas Vaikšnoras.

Civilių gyventojų dėmesiui

Pratybų organizatoriai atkreipia civilių gyventojų dėmesį, kad rugsėjo 14-16 dienomis Ruklos miestelyje ir Gaižiūnų poligone vyks taktinių lauko pratybų pirmasis etapas. Jo metu kariai naudos imitacinius šaudmenis ir kitas pirotechnines priemones.

Rugsėjo 16-18 dienomis Kauno mieste vyks II pratybų etapas, kurio metu kariai išskleis lauko taktines vadavietes, vyks vietovės žvalgyba Kauno mieste ir jo prieigose. Kariai treniruosis vykdyti operacijas apgyvendintoje vietovėje. Tomis dienomis Kauno gatvėmis važinės šarvuočiai M113 (šarvuočių vikšrai yra su guminėmis pagalvėlėmis, pritaikytomis važiuoti asfaltuota danga), įvairūs kariniai visureigiai ir sunkvežimiai. Šiame etape imitaciniai šaudmenys ir kitos pirotechninės priemonės nebus naudojami.

Kariai taip pat praneša, kad prie mokymo įstaigų, įstaigų, vietos gyventojai ir svečiai galės susipažinti su karių turima ginkluote ir technika, štabų veikla lauko sąlygomis.

Karių veikimo rajonai:

Vienetų štabai ir kuopų valdymo grupės pratybų metu vykdys savo veiklą Kaune ir Kauno priemiesčiuose š. m. rugsėjo 16-18 dienomis (S. Dariaus ir S. Girėno Sporto centras (Perkūno al. 5), Panemunės paplūdimys, Šv. Mato gimnazija (Vaidoto g. 11), Kauno gatvių apšvietimas (Ringuvos g. 59), III Kauno fortas (Karkazai), Šv. Pranciškaus gimnazija (Bitininkų g. 31), S. Dariaus ir S. Girėno aerodromo teritorija, Aleksandro Stulginskio universitetas (Ringaudai), Jurgio Dobkevičiaus vidurinė mokykla (V. Čepinskio g. 7), aikštelė Lampėdžiuose, Vilijampolės rajono II pakėlimo siurblinė (Apuolės g. 7), Vinco Kudirkos vidurinė mokykla (Trakų g. 39), Karinių oro pajėgų Acviacijos bazės II paieškos ir gelbėjimo postas (Europos prospektas 29).

Kariai iš anksto atsiprašo vietos gyventojų už galimus nepatogumus ir prašo būti atidiems ir paisyti apribojimų pratybų vietose.

Taip pat informuojame, kad rugsėjo 16 d. ir rugsėjo 18 d. maršrutu Rukla-Kaunas-Rukla važiuos karinių transporto priemonių kolona iš MPB ,,Geležinis Vilkas” ir jos padalinių. Pasibaigus pratyboms, kariai tuo pačiu maršrutu grįš į nuolatinę dislokacijos vietą Rukloje.

Pratybų dalyviai

Pratybose „Sąveika 2015 II” dalyvaus MPB „Geležinis Vilkas” vadovybė, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Algirdo, Lietuvos didžiojo kunigaikščio Kęstučio ir Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotieji pėstininkų batalionai, Generolo Romualdo Giedraičio artilerijos batalionas, MPB „Geležinis Vilkas” pavaldžios Logistikos, Štabo, Ryšių ir Žvalgybos kuopos. Sąveikos treniruotes taip pat atliks ir kiti Ruklos įgulos kariniai vienetai.

Kaip ir kiekvienų mokymų metu, šių pratybų metu MPB „Geležinis Vilkas” talkins kiti Sausumos pajėgų ir Karinių oro pajėgų vienetai (Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono, Karo policijos, Karo medicinos tarnybos ir Oro gynybos bataliono kariai.)

Skirmantas Vikonis
MPB „Geležinis Vilkas” vadovybės brigados štabo Civilių ir karių bendradarbiavimo karininkas kapitonas