Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Norite išsivalyti organizmą? Išgerkite… molio

molio-gerimasNatūralios gydomosios molio savybės žinomos nuo Antikos laikų. Jau tuomet žmonės žinojo, kad iš molio galima ne tik lipdyti puodus ir ąsočius – jis gali būti naudojamas ir kaip priemonė grožiui ir sveikatai puoselėti. Molis tinkamas tiek vidiniam, tiek išoriniam vartojimui: atsižvelgiant į  pageidaujamą poveikį, molį galima naudoti ne tik kaip kaukę odai, bet ir gerti molio miltelius, valančius organizmą.

Jei jau skubate išsikasti molio kieme, sustokite! Gydymui ar kosmetologijoje naudojamas tik grynas ir švarus, iš 2–3 metrų gylio iškastas molis, kuriame nėra smėlio priemaišų. Būtent gryname ir išvalytame molyje vertingiausių jame esančių medžiagų, organizmui reikalingų mineralų ir mikroelementų (pavyzdžiui, kalio ir magnio) poveikis geriausias. Todėl kosmetiniams ir gydomiesiems molio preparatams naudojamas specialus lioso molis, atsiradęs dar ledynmečio laikais, kai per kalnus Europoje slinko didžiulės ledo masės, susmulkinusios uolienas ir suformavusios itin smulkų dirvožemį – liosą.

Molis – ir iš išorės, ir iš vidaus

Vienas tokių – „Luvos“ molis. Tai visiškai natūralus ir grynas liosas, jame nėra jokių cheminių ar kitų priedų, dažų, kvapų ar konservantų, todėl šis molis pasižymi išskirtinėmis gydomosiomis galiomis. Prieš apdirbant, molis įkaitinamas iki 130˚C temperatūros, kad žūtų jame esančios bakterijos ir mikroorganizmai. Tuomet oro spaudimu (slėgiu) išdžiovinto molio dulkės perkeliamos į sijojimo įrenginius ir išsijojamos skirtingo smulkumo dalelėmis. Tokio molio gamybai taikomi tokie pat reikalavimai kaip vaistams gaminti!

Tiek išoriniam, tiek vidiniam vartojimui skirti produktai gaminami iš to paties molio, skiriasi tik jo smulkumo laipsnis. Išoriniam naudojimui tinka ir stambesnis molis, veikiantis ir kaip šveitiklis. O vidiniam vartojimui būtinos kuo smulkesnės molio dalelės – svarbu, kad juo pasidengtų kuo didesnis organizmo plotas. Taip geriau neutralizuojamos rūgštys ir sugeriamos kenksmingos medžiagos, tad ir poveikis organizmui kur kas didesnis.

Įdomu tai, kad „Luvos“ molis neturi jokio šalutinio poveikio – molis veikia fiziškai, tad jis nedaro tiesioginės įtakos patiems organams. Per 90 metų neužfiksuotas nė vienas skundas dėl šalutinio molio poveikio!

Geriamasis molis – veiksminga pagalba nuo skrandžio ir žarnyno ligų

Geriamąjį molį galima rasti kapsulėmis arba milteliais, jį rekomenduojama vartoti esant per dideliam cholesterolio kiekiui ir skrandžio rūgštingumui. Šis, pats smulkiausias, molis tinka norint išsivalyti žarnyną, pašalinti iš organizmo šlakus, panaikinti rėmens graužimą, norint paskatinti tulžies darbą ir palengvinti riebalų virškinimą. Taip pat molis puiki pagalbinė priemonė nuo pilvo pūtimo ar viduriavimo.

Turbūt viena svarbiausių ir veiksmingiausių geriamojo molio savybių – blogojo cholesterolio pašalinimas iš organizmo. Molis kaip kempinė sugeria cholesterolį, riebalus ir kenksmingas medžiagas, gaunamas su maistu, ir kartu su jomis pasišalina iš organizmo.

Geriant molį, galima išsivalyti visą virškinamąjį traktą ir atkurti normalią medžiagų apykaitą. Geriamojo molio dalelės itin smulkios, todėl jos gerai į save sugeria šlakus, toksinus ir įvairias kenksmingas medžiagas – tokiu būdu išvalomas organizmas.

Molis kosmetologijoje – priemonė nuo visų odos problemų

Natūralus lioso molis išoriniam vartojimui dažniausiai pasirenkamas siekiant stipraus valomojo odos poveikio. Pagrindinė molio kaukių paskirtis – odos sutrikimų šalinimas (spuogų, aknės gydymas, išbėrimų, pleiskanų naikinimas), sąnarių ir raumenų skausmų panaikinimas (pavyzdžiui, po įvairių sportinių traumų) bei įvairių vidaus ir išorės uždegimų, netgi vabzdžių įkandimams gydymas.

Panašiai kaip vidiniam vartojimui skirtas molis, kosmetinis molis sugeria odos nešvarumus, negyvas odos ląsteles ir inkštirus, sutraukia riebalus, taip pat suaktyvina kraujo apytaką, tonizuoja ir aprūpina odą deguonimi. Iš odos jis kartu ištraukia drėgmę, tad po grožio procedūrų su moliu būtina odą gausiai drėkinti. Jeigu oda labai sausa, į molio kaukę galima įlašinti pasirinkto aliejaus. Molio kaukes ir kompresus galima naudoti ir kaip pilingą – išdžiūvusį molį ne nuplauti, o nutrinti.

Sveikatos.info