Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Kur kreiptis, jei manęs valstybės tarnautojas reikalauja kyšio ar provokuoja jį duoti?

rankaKlausimas:

Savivaldybės tarnautojas man netiesiogiai duoda suprasti, kad už palankų sprendimą norėtų gauti kyšį. Kur galiu dėl to kreiptis?

Atsako teisingumo ministras Juozas Bernatonis

Jeigu valstybės pareigūnas, turintis priimti jums svarbų sprendimą, siūlo palankesnį tokio sprendimo rezultatą, tokio sprendimo pagreitinimą ar kitokias lengvatas ir už tai reikalauja atlygio ar jam neatlygintinai suteiktų paslaugų – tai yra kyšio reikalavimas. Tokiu atveju nedelsdami kreipkitės į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT).

Į STT gali kreiptis bet kuris asmuo. Galima kreiptis ir anonimiškai. Apie korupcijos atvejus galima pranešti raštu, visą parą veikiančiu „karštosios linijos“ telefonu, elektroniniu paštu pranesk@stt.lt, faksu, arba tiesiog paliekant pranešimą STT svetainėje. Į STT galima kreiptis ir tiesiogiai – atvykstant į Pranešimų nagrinėjimo skyrių, esantį Vilniuje, arba į tarnybos teritorinius padalinius.

Kad užfiksuotumėte neteisėtus pareigūno veiksmus, galite įrašyti ir tarpusavio pokalbį. Toks įrašas patvirtintų jūsų pareiškime nurodytas aplinkybes.

Atpažinti, kad kyšio reikalaujama, yra lengva – apie tai tiesiogiai pareiškiama. Tačiau kyšį duoti gali būti ir provokuojama, to neįvardijant. Tai įvertinti dažnai būna sunkiau. Jei sudaromos nenumatytos kliūtys – pavyzdžiui, jūs žinote, kad sprendimas aktualiu klausimu turi būti priimtas per tam tikrą laiką, bet tai vis atidedama, iš jūsų reikalaujama dokumentų, kurių pateikti nebūtina – tai gali būti ženklai, kad jūsų prašoma kyšio. Tačiau taip pat tai gali rodyti tiesiog pareigūno nekompetenciją arba per didelį jo darbo krūvį.

Tokioje situacijoje pirmiausia išsiaiškinkite, ar yra nustatytas terminas priimti sprendimą. Jei terminas praleistas – reikalaukite, kad sprendimas būtų priimtas kuo greičiau. Esant reikalui, valstybės tarnautojo veiksmus galite skųsti jo vadovui ar jo veiklą kontroliuojančiai institucijai.

Jei tiesiogiai bendraujate su pareigūnu, klauskite, kodėl, dėl kokių priežasčių jis vėluoja priimti sprendimą ir nurodytas priežastis išdėstykite skunde. Visus rašymus, skundus ir raginimus pareikškite ne žodžiu, o raštu ir pateikite įstaigai registruoti. Jeigu pokalbio metu pareigūnas užsimins apie sprendimo pagreitinimą už atlygį ar jam neatlygintinai suteiktas paslaugas – nedelsdami kreipkitės į STT.

Pernai atlikto sociologinio tyrimo „Lietuvos korupcijos žemėlapis 2014“ duomenimis, lyginant su 2011 m., gyventojai labiau linksta dėl korupcijos kaltinti ne aplinką, o save pačius, mažėja verslininkų, pateisinančių korupciją, mažėja gyventojų, manančių, kad kyšiai padeda spręsti problemas. Esu tikras, kad Teisingumo ministerijai nuosekliai veikiant šia kryptimi, ateityje kyšininkavimo problema ir toliau mažės.

STT yra svarbi bet kokio pobūdžio informacija apie nusikalstamas veiklas. Tad šią tarnybą informuoti turėtumėte ir jei kyšio buvo reikalaujama ne jūsų asmeniškai, tačiau iš kitų šaltinių (artimųjų, draugų, bendradarbių) tikrai žinote, kad valstybės tarnautojas ar jiems prilyginamas asmuo prašė kyšio. Net jeigu jūsų pateiktų duomenų nepakaks pradėti ikiteisminiam tyrimui, STT, remdamasi jūsų pranešimu, galės galimą korupcijos šaltinį stebėti atidžiau.

Šiame atsakyme pateikiama tik bendro pobūdžio informacija, kuri neturėtų būti vertinama kaip oficialus teisės aiškinimas ar konkrečiu atveju priimtas sprendimas.

Daugiau informacijos teisinio švietimo klausimais ieškokite Teisingumo ministerijos interneto svetainėje http://www.tm.lt/klausimai/duk