Šios dienos vardadieniai:
Dienos patarlė

Sėkmingos Lietuvos kūrėjams – valstybės apdovanojimai

kubilius-grybauskaite-politPirmadienis, vasario 16 d. (Vilnius). Valstybės atkūrimo dienos proga už nuopelnus Lietuvos Respublikai ir už Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje Lietuvos valstybės ordinais ir medaliais Prezidentė Dalia Grybauskaitė apdovanojo 38 Lietuvos ir užsienio valstybių piliečius. Už ryžtą gelbstint žūvančius žmones Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi apdovanoti 2 Lietuvos piliečiai.

„Lietuva turi kuo didžiuotis. Vasario 16-ąją pasitinkame sustiprinę savo valstybės savarankiškumą ir saugumą. Sugebėjome priimti sprendimus ir įgyvendinti strateginius projektus. Darome tai dėl Tėvynės, dėl mūsų žmonių ateities. Už šią stiprybę esame dėkingi tiems, kurie sugebėjo įvertinti tai, kas svarbu valstybei ir prisiėmė atsakomybę“, – sakė Prezidentė.

Pasak Prezidentės, įtvirtintos partnerystės pavyzdys – Suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) terminalas, svarbus strateginis projektas Lietuvai ir visam Baltijos regionui. Laivas „Independence“ tapo mūsų energetinės laisvės ledlaužiu. Tarp strateginių laimėjimų – Lietuvos priėmimas į euro zoną. Taip pat šalies saugumo stiprinimas. Mūsų valstybę saugo NATO partneriai, o netrukus turėsime ir NATO vadavietę.

Už sėkmingų valstybės strateginių projektų įgyvendinimą Prezidentė apdovanojo Vytauto Didžiojo ordino Komandoro didžiuoju kryžiumi Ministrą Pirmininką Algirdą Butkevičių, Seimo narį ir buvusi Ministrą Pirmininką Andrių Kubilių bei užsienio reikalų ministrą Liną Linkevičių.

Vytauto Didžiojo ordino Karininko kryžiumi apdovanoti energetikos ministras Romas Masiulis ir buvęs energetikos ministras Arvydas Sekmokas. Šis apdovanojimas taip pat skirtas finansų ministrui Rimantui Šadžiui, buvusiai finansų ministrei Ingridai Šimonytei ir Lietuvos banko valdybos pirmininkui Vitui Vasiliauskui.

Švedijos pilietis Karlas Gustafas Edbergas, aktyvus Lietuvos energetinės nepriklausomybės siekio puoselėtojas, Lietuvos ir Švedijos elektros jungties idėjos autorius, bei Philipas Martinas Love, buvęs Europos Komisijos energetikos direktorato generalinis direktorius, apdovanoti ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Karininko kryžiumi.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino medalis skirtas sėkmingo suskystintųjų gamtinių dujų terminalo projekto vykdytojams Mantui Bartuškai, akcinės bendrovės „Klaipėdos nafta“ generaliniam direktoriui, ir Rolandui Zukui, akcinės bendrovės „Klaipėdos nafta“ Suskystintųjų gamtinių dujų terminalo departamento direktoriui.

Prezidentė taip pat dėkojo Lietuvos piliečiams ir bičiuliams iš užsienio, kurie nuosekliai padeda šaliai integruotis į tarptautinę demokratinę ir taikią bendruomenę, taip pat padeda didinti Lietuvos saugumą.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro didžiuoju kryžiumi apdovanotas Petras Vaitiekūnas, Lietuvos Nepriklausomybės Akto signataras, buvęs užsienio reikalų ministras, nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius, aktyvus europinių vertybių Ukrainoje ir dvišalių Lietuvos ir Ukrainos santykių puoselėtojas.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Komandoro kryžiumi apdovanotas Jacquesas Martinas Henri Marie de Larosiere de Champfeu, Mokslinio forumo Eurofi vadovas, buvęs Prancūzijos centrinio banko vadovas, okupuotos Lietuvos aukso atsargų originalaus pavidalo saugotojas ir grąžinimo Lietuvai iniciatorius.

Lietuvos kariuomenės karininkas, pulkininkas leitenantas Gintaras Koryzna apdovanotas Vyčio Kryžiaus ordino Karininko kryžiumi. Majorui Linui Pociui skirtas Vyčio Kryžiaus ordino Riterio kryžius.

Pasak Prezidentės, stipri valstybė yra ta, kurios žmonės išlaiko ryšį su savo šalies ir jos atskirų regionų istorija bei puoselėja tradicijas. Valstybės apdovanojimais pagerbti ir užsienio lietuvių bendruomenių atstovai – už tai, kad Lietuva yra globali, o jos papročiai ir kalba išlaikomi visuose žemynuose.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Karininko kryžiumi apdovanota Birutė Fedaravičienė, aktyvi Lietuvos valstybės nepriklausomybės siekio ir Pietryčių Lietuvos regiono istorijos puoselėtoja, bei Vytas Milius, Konstitucinio Teismo teisėjas, reikšmingai prisidėjęs prie Lietuvos teismų sistemos kūrimo ir tobulinimo.

Lietuvos didžiojo kunigaikščio Gedimino ordino Riterio kryžius įteiktas pianistui Petrui Geniušui ir Gabijai Marijai Petrauskas, ilgametei Kanados lietuvių bendruomenės pirmininkei.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ Riterio kryžiumi apdovanoti iškilūs kultūros ir mokslo žmonės: rašytojas Rolandas Rastauskas, tai pat Vytautas Didžpetris, viešosios įstaigos „Žiemgalos leidykla“ direktorius ir aktyvus Šiaurės Lietuvos krašto istorijos ir kultūros paveldo vertybių puoselėtojas, Rimantas Petras Kareckas, Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro direktorius, Vytas Rutkauskas, Rietavo Oginskių kultūros istorijos muziejaus direktorius ir Erika Sausverdė, Vilniaus universiteto Skandinavistikos centro įkūrėja.

Taip pat šis apdovanojimas skirtas Vokietijos piliečiams Hans Michael Hager, Lietuvos energetinės nepriklausomybės ir energetinių interesų propaguotojui ir gynėjui, Europos Komisijos skaitmeninės ekonomikos ir visuomenės komisaro kabineto vadovui, anksčiau dirbusiam Europos Komisijos energetikos komisaro kabineto vadovu bei Gerhard Luttmer, Vokietijos labdaros fondo „Vaikai turi matyti“ valdybos pirmininkui, aktyviam Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro, Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Vaikų ligoninės ir Neišnešiotų naujagimių asociacijos rėmėjui.

Vyčio Kryžiaus ordino medaliu apdovanoti Audrius Abromaitis ir Vilmantas Vitkauskas iš Antrojo operatyvinių tarnybų departamento prie Krašto apsaugos ministerijos bei Leonardas Zigmantas Vašatkevičius, aktyvus neginkluoto pasipriešinimo sovietų okupacijai dalyvis, jaunimo pogrindžio organizacijos narys, politinis kalinys.

Ordino „Už nuopelnus Lietuvai“ medaliu apdovanotas Maksimas Melmanas, Lietuvos roko grupės „Biplan“ lyderis, vokalistas, gitaristas, muzikos ir tekstų autorius, aktyvus akcijos Ukrainai palaikyti Lietuvoje ir Ukrainoje dalyvis, Aldona Elena Augustaitienė, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų literatūros centro direktorė, Audronė Steponavičiūtė Zupkauskienė, moterų choro „Liepos“ bei chorinio dainavimo mokyklos „Liepaitės“ vadovė, Tadas Šumskas, Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovės vyrų choro „Aidas“ meno vadovas ir dirigentas, Vladislovas Molis, valstybės įmonės „Automagistralė“ direktorius ir Romas Petras Šaulys, visuomeninės organizacijos „SOS Vepriuose“ direktorius.

Ukmergiškiai Alius Rasimavičius ir Vladas Rasimavičius, išgelbėję tvenkinyje skendusius du vyriškius, apdovanoti Žūvančiųjų gelbėjimo kryžiumi.

Prezidentės spaudos tarnyba